Kaikki Sinebrychoffin tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä: tölkit (alumiini), kierrätysmuovipullot (PET), kierrätyslasipullot ja ravintola-astiat. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja alumiinista valmistetaan muun muassa uusia tölkkejä.
Tölkin uusiokäyttövalmistukseen tarvitaan vain 5 % ensivalmistustölkin energiasta. Myös pakkausmateriaalit, kuten pahvit, kalvomuovit (LD-PE) ja kauppojen kennolevyt kierrätetään.
Toimiva pakkaus säästää ympäristöä
Kehittämällä pakkauksia vähennetään ympäristöä kuormittavia jätekiloja ja tarvittavan uuden raaka-aineen määrää.
”Maailma muuttuu ja aina löytyy keinoja kehittää pakkauksiamme. Pakkauksen pitää suojata juomaa, kertoa tuotteesta ja toimia hyvänä kuljetusvälineenä. Emme kuitenkaan halua ylipakata juomiamme, vaan etsimme koko ajan keinoja vähentää pakkausmateriaalejamme – laadusta tinkimättä”, projektipäällikkö Johanna Siirilä kertoo.
Tavoitteenamme on yksinkertaistaa ja yhtenäistää pakkauksia, ja vähentää eri pakkausnimikkeiden määrää. Tästä seuraa vähemmän jätettä ja työtä, enemmän tehoa ja laatua.
”Suurin osa pakkausmateriaaleistamme on kierrätettävää ja jo meille tullessaan kierrätettyä. Tuotteemme ovat siis hyvin jo lähtökohtaisesti ympäristöystävällisiä, ja kiertävät käytettyinäkin yhä uudelleen,” Johanna Siirilä muistuttaa.
Vähemmän on enemmän – pakkauksia kehitetään
Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 50 %. Vuonna 2023 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 13 700 tonnia.
Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennetään markkinoille tulevan muovin määrää vuosittain noin 490 000 kiloa.
Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Kaikki Sinebrychoffin valmistamat 0,5 litran muovipullot ovat 100 % kierrätysmuovia (rPET) - korkkia ja etikettiä lukuunottamatta. Muovipullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 90 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.
Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.
Vuonna 2022 Karhun 24-monipakkauksissa siirryttiin muovista aaltopahviin. Myös aaltopahvisten kuljetusalustojen yhtenäistäminen vähensi pakkaus- ja materiaalihävikkiä ja paransi materiaalitehokkuutta.
Sinebrychoff ja Coca-Cola Suomi aloittivat EU:n muovidirektiivin edellyttämän saranakorkin käytön kierrätysmuovipulloissaan jo 2023 puolella, pakolliseksi muoviroskaa luonnossa vähentäväksi tarkoitettu säädös tulee kesällä 2024.