Menu

Sinebrychoffin kotimuseo täyttää 100 vuotta

Paul ja Fanny Sinebrychoff lahjoittivat arvokkaan taidekokoelmansa Suomen valtiolle 21.1.1921. Kotimuseosta kasvanut Sinebrychoffin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa Kiasman ja Ateneumin ohella.

 

Sinebrychoffin perustaja Nikolai Sinebrychoff rakennutti vuonna 1842 Bulevardin varrelle empiretyylisen talon, jossa on kaikkiaan 26 huonetta. Hän itse ei koskaan muuttanut Bulevardille, vaan asui ikänsä Suomenlinnassa.

Bulevardi 40:ssä sijaitseva talo on muuttunut Sinebrychoffin taidemuseoksi, joka on osa valtion Kansallisgalleriaa. Kotimuseo ja sen taidekokoelma esineistöineen on tärkeä osa Sinebrychoffin perintöä, ja lahjoitus on yhä suurin Suomessa valtiolle tehty taidelahjoitus.

Taidekokoelma on hieno ja yhä ainutlaatuinen. Alkuperäinen vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelma sisälsi yli 900 teosta, joista merkittävimmät ovat mm. kuningatar Kristiinan muotokuva, Kaarle XII, runoilija Gyllenborg ja lukuisat muut erityisesti 1700-luvun ruotsalaiset muotokuvat.

Sinebrychoffin koti – nykyään siis kotimuseo - oli koristeltu arvokkain kattomaalauksin ja ranskalaisin tapetein. Vesijohtoineen, kylpyhuoneineen ja sisäkäymälöineen oli 1800-luvun edistyksellisimpiä asuinrakennuksia Helsingissä. Upeassa kodissaan he viettivät rauhallista elämää erillään seurapiireistä. Taiteen keräily oli lapsettoman pariskunnan, Paulin ja Fannyn (kuvassa alla), yhteinen harrastus.



Talossa toteutettiin suuri peruskorjaus 1990-luvun lopulla ja tuossa yhteydessä yläkerran Bulevardin puoleiset salit palautettiin Sinebrychoffien aikaiseen asuun. Rekonstruointi oli mahdollista toteuttaa valokuvaaja Signe Branderin 1910-luvulla ottamien mustavalkoisten valokuvien ansiosta. Kuvien avulla huonekalut ja taideteokset kyettiin sijoittamaan niille paikoilleen kuin ne olivat aikoinaan olleetkin.

Sinebrychoff on tukenut Sinebrychoffin taidemuseon toimintaa sen perustamisesta lähtien. Suomen valtiolla ei ollut sopivia tiloja saamalleen taidelahjoitukselle, joten kotimuseolle vuokrattiin neljä huonetta Sinebrychoffin suvun omistamasta talosta. Avajaisia vietettiin  27.11.1921. Lisäksi Sinebrychoff on tukenut museon toimintaa rahalahjoituksin.

”Paul ja Fanny olivat tavoitteellisia ja aikaansa trendejä seuraavia ihmisiä. Testamentissaan Fanny toi esille arvokkaan toiveensa koko kansalle avoimesta kotimuseosta. Sata vuotta on tätä toivetta toteutettu. Me Sinebrychoffilla olemmekin kiitollisuudenvelassa niin Suomen valtiolle kuin kaikille niille, jotka Sinebrychoffin taidemuseon puitteissa ovat menneiden 100 vuoden aikana huolehtineet yhtiömme perustajasuvun kodista ja pitäneet yllä sen lämmintä ilmapiiriä”, toteaa viestintä- ja vastuullisuusjohtajamme Marja-Liisa Weckström.  

Keväällä 2021 taidekokoelmaa täydennettiin kahdella kansainvälisesti tunnetulla maalauksella. Italialaisen Salvator Rosan (1615–1673) ja hollantilaisen Abraham Bloemaertin (1564–1651) teokset vahvistavat kokoelmaa 1600-luvun alkupuolen taiteen osalta. Uudet hankinnat ovat esillä osana taidemuseon uudistettua kokoelmanäyttelyä, joka avautuu perjantaina 27.11.

Lisätietoja:
Sinebrychoffin taidemuseo https://sinebrychoffintaidemuseo.fi
Sinebrychoff Art Museum https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/en/

1819 perustettu Sinebrychoff on osa Carlsberg-konsernia ja valmistaa oluita, siidereitä, long drink -juomia, virvoitusjuomia, vesiä sekä energiajuomia. Sen tuotesalkkuun kuuluvat mm. Karhu, KOFF, Carlsberg, Battery Energy Drink, Monster Energy, Crowmoor sekä Somersby ja Coca-Colan yhtiön juomat, kuten Coca-Cola, Fanta, Bonaqua sekä Sprite.  Henkilöstön monimuotoisuus, vuorovaikutus asiakkaiden ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa sekä vahvat tuotebrändit ovat kestävän kehityksen edistämisen lisäksi yhtiölle tärkeitä. Sinebrychoff valmistaa juomat 100 % uusiutuvalla energialla ja juomanvalmistus on hiilineutraalia. Alkoholin kohtuukäyttöä yhtiö edistää laajalla alkoholittomien oluiden valikoimalla. Käymme parempaan huomiseen.

sinebrychoff.fi — Twitter: Sinebrychoff - Facebook, YouTube & Instagram: Sinebrychoff1819 - kohtuullisesti.fi